Nieuws uit groep 5-6

Handvaardigheid

Elke woensdag zijn wij creatief bezig. En dan niet alleen met papier, karton en lijm, maar juist ook met hele andere gereedschappen en materialen. Zo wordt er gesoldeerd ( de prachtigste bloemen die nooit verwelken), krijgt blik een nieuw leven ( leuk, die robots!) en maken we met houtbranders hele originele naambordjes.

Techniek in de klas

Wat is geluid? Met die vraag begon meester Siem de les. Geluid, ja, dat is iets dat je hoort. Maar hoe komt dat eigenlijk? Door allerlei proefjes en filmpjes ontdekten we dat geluid eigenlijk trillingen van de lucht zijn. We moesten ballonnen laten piepen, lepels aan een touwtje binden en laten klinken en we maakten een "telefoon" van plastic bekertjes.

korfbaltoernooi

Korfbaltoernooi Met een stralend zonnetje aan de hemel is buiten korfballen helemaal geen straf! Voeg daarbij een paar geweldige coaches: Astrid ( alias Larszemoeder), Frank (alias Hiddezevader), Marcella ( oftewel Siennazemoeder) en meester Sander ( kennen we gewoon als meester Sander) en dan de kanjers van groep 5/6, dan moet dat een superochtend opleveren. En dat deed het dan ook. Bruisend van energie werd er overgespeeld, tactische stuitpasses ( specialiteit van Miguel) toegepast, vrijgelopen ( hoeveel kilometer Femke?) en aangemoedigd ( top Thijs!). Er werd af en toe gewonnen ( 9-1!!) en hier en daar verloren ( hoort er ook…

toets Meander

Maar goed dat wij hier achter een stevige dijk wonen en dat we een gemaal hebben dat ervoor zorgt dat we droge voeten houden! Want wij wonen onder de zeespiegel. Over ons land en het water gaat het thema van Meander. Op donderdag 28 maart is de toets hierover. Lees de samenvatting goed, dan lukt het vast allemaal!!

Meer mogelijkheden zien!

Een kapotte bal heeft écht nog wel zijn leuke kanten!

Welkom bij de Romeinen

Het is al 2000 jaar geleden dat de Romeinen in ons land waren. Ze konden al heel veel. Dat weten we omdat er veel uit die tijd door opgravingen is teruggevonden. De kinderen van groep 5/6 kunnen erover meepraten. Wij hebben het er de afgelopen tijd vaak over gehad. De toets over dit onderwerp is op donderdagmiddag 1 februari.

Kerst in het Zuiderzeemuseum

Wij zijn naar het Zuiderzeemuseum geweest. Er waren drie onderdelen. Zo hebben we het kerstverhaal nagespeeld ( leuk!!), hebben we met een kroontjespen een kerstwens geschreven ( heel moeilijk, maar wel heel mooi) en we moesten in een huisje de tafel dekken zoals dat vroeger gebruikelijk was.

Dictee blok 3

Op donderdag 14 december is het dictee van blok 3. Om te oefenen kun je de woorden die je mee hebt gekregen gebruiken. Hierop staan de regels en moeilijkheden die we geoefend hebben. Let op korte en lange klank, woorden met een -s of een -z, woorden met een -c ( klinkt als -s of als -k). Ook woorden met -eeuw, -ieuw 0f -uw zitten erin. Blijf altijd logisch nadenken, hak lange woorden in stukjes, dan lukt het beter. Veel succes!

Toets Meander

"Om ons heen", zo heette het thema waaraan we gewerkt hebben met Meander (aardrijkskunde). We hebben het gehad over dorp en stad, welke voorzieningen kun je vinden en hoe zit dat in ons eigen Andijk? Daarbij zijn we ook aan de slag gegaan met kaarten. Hoe werkt dat eigenlijk? En hoe zit het nou met de windrichtingen? Hierover gaat de toets op woensdag 29 november. Als je al heel goed mee hebt gedaan tijdens de les, dan zal het zeker niet zo heel moeilijk zijn! Succes alvast!!

dictee

Op donderdag 16 november hebben we ook een dictee. Van tevoren kun je woordjes oefenen. Het zijn er best veel. Die kun je gebruiken om te leren hoe je bepaalde woorden moet schrijven. Lees ze maar door, oefen er maar mee. Het móet niet, maar handig is het wel...!

Terug naar de prehistorie

Heel lang geleden was het heel koud in Nederland. Toen was er een ijstijd! Later werd het warmer en konden er dieren, maar ook mensen leven! Mammoeten bijvoorbeeld, sabeltandtijgers en wolven. Hoe die eerste mensen leefden weten we ongeveer door opgravingen en door de tekeningen die we gevonden hebben in grotten. De kinderen van groep 5/6 weten er al veel over. Op donderdag 16 november is de toets over dit thema. Leven als jager en boer.

Op zoek naar Platte Tijs

Eerder hadden wij nog nooit van Platte Tijs gehoord. Wie was dat?! Of moeten we zeggen: ís dat? Want er zijn in het verre verleden rare dingen gebeurd. Platte Tijs leek een schurk. Maar was hij dat wel echt? Of was hij eigenlijk een held? En hoe is het met hem afgelopen? Had hij magische krachten waardoor hij zo sterk was dat hij tralies kon buigen en zo ontsnappen uit de gevangenis? Zou het waar zijn dat hij zich kon veranderen in een zwarte raaf?  En dan dat verhaal dat hij mensen kon laten verstijven..... Genoeg om op zoek te…

Foto’s klassenpagina

Wanneer u op een bericht klikt op onze pagina, dan staan er vaak foto's bij. Die zie je dus echter pas wanneer je het bericht aanklikt.

Vriendendag

Onze vriendendag was een groot succes! Eerst gingen we allemaal spelletjes doen van de Kanjertraining. We leerden elkaar te vertrouwen en gaan uit van de goede bedoelingen van een ander. Iedereen in onze groep heeft aangegeven graag klasgenootjes, juf en ouders blij te zien. Maar we hebben ook uitgesproken dat iedereen wel eens de fout in gaat. We hebben geleerd elkaar hier rustig op aan te spreken, want we weten nu dat iedereen het wel graag goed wilt doen. We hebben ook heel veel complimentjes uitgedeeld aan elkaar. Als kers op de taart gingen we daarna naar de pompoenboerderij om…

Naar de brandweer

Gelukkig was het maar een oefening en schrokken we dus niet erg toen er vorige week "brand" op school leek te zijn. Toch kan het zomaar eens gebeuren dat er werkelijk brand uitbreekt. Dan is het zeer belangrijk dat iedereen weet wat te doen. Zonder paniek het gebouw uit en zorgen dat iedereen veilig is. In de lessen wordt ook aandacht besteed aan brand en brandpreventie. Leuk hoor. Maar verreweg het leukste is het om naar een echte brandweerkazerne te gaan! De moeder van een van de kinderen werkt als vrijwilligster bij de brandweer van Andijk. Zij heeft ons het…